Pogosta vprašanja

Zakaj se uporablja nihajna motika?

Nihajna motika se uporablja za osnovno obdelavo tal in za okopavanje vrtnin.

Komu je namenjena nihajna motika?

Nihanja motika je primerna za vse hobi in ekološke pridelovalce zelenjave in zelišč oz. vsem, ki ne želijo uporabljati herbicidov za zatiranje plevela. Še posebej primerna je za obdelavo manjših površin, ki zaradi prostorske stiske onemogočajo sejanje rastlin v ravne vrste. V primeru večjih vrtov ali njiv, kjer lahko kulture sadimo v ravne vrste, je bistveno bolj učinkovita uporaba kolesne motike.

Kako se uporablja nihajna motika?

Uporaba nihajne motike je sila enostavna. V zravnanem položaju jo potiskamo naprej in nazaj ter z nihanjem rezila rahljamo zemljo in odstranjujemo plevel.

Kakšne so prednosti nihajne motike v primerjavi navadnimi motikami?

Glavna prednost nihajne motike v primerjavi z navadnimi motikami, je da rezilo pri obdelavi ne prodre v globlje plasti zemlje, zaradi česar lahko brez posebnega fizičnega napora okopavamo bistveno hitreje kot z navadno motiko. Hkrati s tem preprečimo kaljenje plevela v globljih plasteh zemlje, ki bi jih pri okopavanju z navadno motiko prinesli v višje plasti ter s tem omogočili njegovo rast. Dodatna prednost v primerjavi z navadno motiko je, da pri okopavanju ne ustvarjamo plazine. Pri obdelavi z nihajno motiko prav tako odpade prekopavanje (»štihanje«).

Ali lahko nihajna motika popolnoma nadomesti navadno motiko?

Ne, saj z njo ne moremo kopati ali delati jarkov. Zato poleg nihajne motike še vedno priporočamo uporabo navadne motike oz. v primeru večjih vrtov ali njiv kolesne motke.